Autisme coach

Autisme coach

Jobcoaching; vergelijkbaar met het maken van een kunstwerk

Voor een blijvend goed eindresultaat moeten veranderingen plaatsvinden. Dat proces laat zich het beste vergelijken met de totstandkoming van een kunstwerk. De jobcoach is hierin de kunstenaar en de cliënt een mooi beeld.

Uitgaande van de eigenschappen van het basismateriaal en alle specialistische tools in de gereedschapskist, gaan we aan het werk. Met beleid en bedachtzaamheid werk ik zo dicht mogelijk naar het gewenste eindresultaat, binnen de beschikbare mogelijkheden.

Eerst in grove lijnen, later in detail bijgewerkt en gladgepolijst. Tot de persoon waar het om gaat het allerbeste uit zichzelf kan halen. En een volwaardige, gewaardeerde werknemer, student of stagiair kan zijn.

Focus op de talenten van iemand met autisme, ADD of ADHD

Hoe komt iemand op het gebied van werk of studie het best tot z’n recht?

Het antwoord: wanneer de talenten optimaal worden benut.

Bij autisme, ADD of ADHD zijn hierop randvoorwaarden van toepassing: bepaalde stressoren moeten eruit worden gelicht. Bijvoorbeeld op sociaal gebied, in de belastbaarheid, de werkomgeving of werkinhoudelijke belemmeringen. Autisme Werk Match is hier creatief in en werkt daarbij intensief samen met de werkgever.Zoeken naar nieuwe mogelijkheden bij autisme

Zoeken naar nieuwe mogelijkheden bij autisme

Niet door zelf invullingen te doen of vanuit aannames advies te geven, maar vanuit intrinsieke motivatie van de cliënt. Hij of zij heeft zelf de regie en bepaalt de voortgang. Dit maakt de slagingskans vele malen hoger! Gebruik maken van intrinsieke motivatie vormt het uitgangspunt van de Supported Employment Methode; een belangrijk onderdeel van de erkende opleiding tot jobcoach, die Mariëlle van der Plas bij Elan Training heeft afgerond.

Hulp bij re-integratie na een burn-out

Autisme Werk Match helpt ook mensen die naar aanleiding van een burn-out de diagnose ASS hebben gekregen. Met hen onderzoeken wij de mogelijkheden binnen het huidige werk of in een nieuwe baan. Trajecten hiervoor zijn ‘Werk Fit’ of ‘Van Werk naar Werk’, welke vanuit Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) worden aangeboden en vergoed. Deze trajecten mogen wij via Job Coaching Nederland (die leverancier is van UWV) uitvoeren.

Let op: ‘coach’ is geen beschermd beroep. Het AD publiceerde op 22 juli 2019 een artikel over de expansie en wildgroei van coaches. Daarin gaf psycholoog en stress-expert Thijs Launspach vijf tips bij het vinden van een professionele, goed opgeleide coach. Hier vind je een link naar dit artikel.